top of page
Açık havada özel ders

TÜRKİYE’DE KOÇLUĞUN YASAL MESLEKİ DURUMU

Koçluk ve Danışmanlık, MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır. 21 Kasım 2013 tarihinde koçluk ülkemizde meslek olarak kabul edilmiştir.

 

MESLEK TANIMI

Koçluk içinde bulunduğumuz dünyada ezbere edindiğimiz bilgilerin ve alışılagelmiş yaşantımızın üzerimizde bırakmış olduğu olumsuz ya da verimsiz etkilerden kurtulabilmek için bize bir alan sunar. Bizler koçlarımızın bize sunduğu aydınlanmalar ışığında bizi mutlu ya da mutsuz eden şeyin özüne inebiliriz. Akademik olarak değerlendirildiğinde ise size faydalı olan ya da faydasını görmediğinizi bildiğiniz halde gönül rahatlatmak adına yapmış olduğunuz bir çok şeyi silip süpürür. Bu da sizi dünyaya ve yaşama daha hazır bir hale getirir.

"Yaptıklarınız bir fark yaratıyormuş gibi hareket edin. Çünkü yaratıyor."

William James

EĞİTİM VE ÖĞRENCİ KOÇLUĞU NEDİR?

Eğitim ve Öğrenci Koçluğu; Eğitim koçu ile öğrenci arasında karşılıklı güven ve gönüllülük üzerine inşa edilen planlı bir gelişim ilişkisi ve bir iş birliği modelidir.

➢ Eğitim koçluğu sürecinde öğrencinin öz eleştiri yapma becerileri gelişir. Bu da öğrencinin yerinde saymasını engeller.
➢ Eğitim koçluğu sistemi; baştan sona gizlilik ve güvenlik tabanında kurulmuş olan yetişkinlerin de çocuklarıyla empati kurabilmesini sağlayan ve temel ilişkileri düzenleyen bir yapı taşıdır.
➢ Koçluk desteği alan öğrencilerin, ders başarısının yükseldiği, ailesiyle ve
çevresiyle ilişkilerinin güçlendiği ve kendi yaşam sorumluluğunu alma problemlerinin önemli oranda azaldığı gözlenmiştir.
➢ Eğitim koçluğu, her öğrencinin düzeyine, bilgi birikimine, farkındalık ve bilinç seviyeyesine uygun bir eğitim imkanı sunar.
➢ Eğitim Koçu, mentorluk çerçevesinde çalışırsa öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar. Çalışma programını oluşturur, çalışma ortamını düzenler, sorunlarıyla ilgilenir.

bottom of page